Vanmiddag werd door het Agentschap voor Natuur en Bos bekendgemaakt dat in de provincie Antwerpen inzake brandgevaar de risicofase ORANJE is ingetreden met ingang van 14.40 uur.

Op het ogenblik dat deze fasewijziging werd doorgevoerd, heeft burgemeester Ward Kennes besloten dat het maken van open vuren op het grondgebied van de bosrijke gemeente Kasterlee verboden is.

 

Dit betekent concreet dat kampvuren, vuurwerk, maar ook het verbranden van takken of loof in open lucht verboden is. Alle reeds afgeleverde vergunningen worden geannuleerd. Het evenementenloket van de gemeente Kasterlee zal de betrokkenen hierover informeren.

 

Dienstchef Lt. ing. Luc Faes van het brandweerkorps van Kasterlee heeft beslist dat in geval van een brandmelding voor een bos- of natuurbrand er automatisch bijkomend gealarmeerd wordt en de brandweer zal uitrukken volgens procedure ORANJE.

 

Deze veiligheidsmaatregelen blijven van kracht zolang de fase oranje aanhoudt, en a fortiori indien er nog een fasewijziging zou optreden naar fase rood.

 

RISICOFASE BRANDGEVAAR BOS EN HEIDE 

PROVINCIE ANTWERPEN

De risicofase is gebaseerd op de Brand Waarschuwings Index Antwerpen-Noord berekend door MeteoWing Luchtmacht (meteorologische metingen bij luchthaven te 2100 Deurne) en op de M8 Index berekend door het ANB meetstation Ekopower (meteorologische metingen op militair domein Klein Schietveld te 2950 Kapellen).

 

De berekening van het brandrisico is specifiek gericht op brandgevaarlijke natuurterreinen zoals heide en naaldbossen.

FASE: ORANJE

Toelichting risicofases:

 

-         GROEN: Weinig gevaar. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer uit op normale sterkte.

-         GEEL: Gevaar. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam.

-         ORANJE: Hoog gevaar. Wees voorzichtig! Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet.

-         ROOD: Acuut gevaar. De toegang tot het gebied wordt afgeraden. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet.